Je čas na zásoby pizzy?!

Danika

Epidémia zasiahla náš najobľúbenejší štát jedla – Taliansko a preto by sme si dnes mali povedať ako si takú dobrú pizzu spraviť doma a čo všetko na ňu potrebujeme.

Know-how profesionálov

Keďže v typickej pizzerií sa vyrobí pízz neúrekom musia využívať isté vychytávky ako proces výroby pizzy zrýchliť. Lopata na pizzu by sa zišla ale aj doma jej cena je do 30eur a oplatí sa ak máte doma krb alebo pec. Na veľkej lopate sa všetko rýchlo pretáča a tým sa zachováva dokonalý tvar. Ďalšou pomôckou sú lisy na cesto pizza. Tieto sa už šplhajú na tisíc eur ale veľmi potrebné pre podnik, ktorý predáva pizzu. Je to super pomôcka aby pizza cesto bolo všade rovnako hrubé.

Čo využijem doma?

Samozrejme veľká lopata na pizzu by v kuchyni zbytočne zavadzala preto odporúčame menšiu verziu akou je lopatka na pizzu. Lopatka na pizzu je malá a skladnejšia do kuchynského prostredia bežného smrteľníka. Lisy na cesto pizza sú veľmi drahé a preto nám bude musieť stačiť valček a pravítko aby sme si namerali na každej strane rovnaký priemer.

Prejdime k veci

Dúfame, že tieto ingrediencie ešte nájdete v obchodoch: 1kg hladkej múky najlepšie si priplatiť a kúpiť tú najviac exclusiv hladkú múku, 100 ml olivového oleja, ½ litra vlažnej vody, 1 kocku čerstvého droždia, čajovú lyžičku soli, kávovú lyžičku cukru. Potom najlepšie najčerstvejšie prísady ako rucola, cherry rajčinky a podobne.

Do teplej osladenej vody vhodíme prstami rozdrobené droždie. Vida nesmie byť veľmi horúca, aby ste ho neuvarili, ani veľmi studená, lebo kvasnice by sa neprebrali k životu. Nechajte pár minút postáť. Do peknej veľkej misy nasypeme múku, soľ, prilejte kvások a olej a rukami vypracujeme cesto, ktoré sa postupne začne samo odlepovať od nádoby. Prikryte ho utierkou, na pranie ktorej nepoužívate aviváž, a odložte vykysnúť na 2 hodiny na teplé miesto. Z vykysnutého cesta urobte bochníčky, ktoré vyvaľkáte natenko ako palacinku s priemerom asi 30 cm a položte na plech. Preto žiadne lisy na cesto pizza nepotrebujeme ale nakoniec vyberáme z peci s pomôckou ako lopata na pizzu alebo prijateľnejšia lopatka na pizzu.

A tak si spravíme pravé Taliansko aj u nás doma! Dobrú chuť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *