Pravidlá mikrovlnky
Mikrovlnná rúra je zázrakom, ktorý sa objavil v roku 1945 vďaka náhode Percy Spencer vyrábal magnetron pre radal a zistil, že sa mu vo vrecku rozpustila čokoláda a o dva roky neskôr sa už začali vyrábať mikrovlnné rúry vtedy vážiace 400kilogramov! Pozrime sa aj na ďalšie pikošky ktoré skrývajú mikrovlnné rúry.
Žiadny kov
Mikrovlny pôsobia na elektróny v kovových materiáloch preto tanier, ktorý je pozlátený a spustí sa pukanie. Nastane iskrenie a veľmi rýchlo sa kov spáli. Spôsobuje to veľmi vysoký elektrický prúd, ktorý vzniká v silných kovových vodičoch.
Explodujúce vajíčka
Tento jav je opäť spôsobený obsahom vajíčka. Mikrovlnná rúra sa nekamaráti s vajíčkami keďže vajcia explodujú. Voda sa zahreje natoľko, že roztok nestačí stuhnúť tak vzniká vodná para, ktorá svojím rozpínaním zničí škrupinu. Potom môžete svoju mikrovlnku vyhodiť pri lepšom prípade vyčistiť a zainvestovať a pozrieť sa na nové mikrovlnné rúry.
Nikdy z chladničky do mikrovlnky
Máte odložené jedlo na tanieriku a chcete si ho ohriať. Typická situácia ale opäť fyzická reakcia. Studený tanier nie je zlý kvôli nasýtenej vode ale je háklivý na rapídnu zmenu teplôt a tak porcelán ľahko praskne. Voda z potravín prenáša na tanier teplo, ktoré sa postupne stupňuje a mikrovlna rúra vám veľmi pravdepodobne zničí tanier aj deň.
Mýty
Teraz sa pozrieme naopak na mýty ktoré sú viazané na mikrovlnné rúry. Mikrovlnná rúra neničí vitamíny a enzýmy potravín keďže modifikuj molekulárnu štruktúru len na elektrickej báze. Keďže vitamíny, enzýmy a aminokyseliny majú oveľa zložitejšie reťazce ako voda a tak sa nedajú tak ľahko rozbiť. Ďalším mýtom ktoré má mikrovlnná rúra je sáčok. Mikroténové sáčky vodu neobsahujú a ak by obsahovali tak samozrejme opäť efekt vodnej pary by tento sáček roztrhol ale to by samozrejme nenapadlo ani naše ratolesti.
Koniec koncov je len viac pozitív ako negatív i keď sú mikrovlnné rúry považované za zlé nie je tomu tak.