Vôňa Talianska aj u vás doma
Vždy ste boli milovníkmi dobrej domácej pizze alebo chlebu a nevedeli ste ako na to? Taliansko sa zmieta v kríze s potravinami a preto je čas na to aby sa aj z vás stal miesič cesta na pizzu alebo taký miesič cesta na chlieb ak hovoríme aj o tých našich tradíciach.
Rýchle je nepriateľom dobrého
Tak sa hovorí ale nie je to pravda. Keďže žijeme v 21. storočí máme veľa možností a aj také pizzerie kupujú techniku ako: miesič cesta na pizzu, miesič cesta na chlieb, lisy na cesto, formy na pizzu. Rýchle sú aj recepty ako napríklad tento voláme ho šálkový recept na ktorý budeme potrebovať: 1 šálka hladkej múky 1/3 šálky teplej vody 1 polievková lyžica rastlinného oleja Vrchovatá kávová lyžička práškového droždia 1/2 lyžice medu, lyžička soli, môžete pridať aj lyžičku sušeného cesnakového prášku.
Podrobný postup
Najskôr si urobíme kvások z teplej vody, medu a droždia. Počkáme, kým kvasnice naberú na objeme a potom pridáme múku, soľ a olej. Premiešame najprv vidličkou a potom využijeme miesič cesta na pizzu samozrejme toto platí pre prevádzky kde si viete dopriať nákup stroja za vyše 1000 eur inak profesiu – miesič cesta na pizzu nech prevezme váš chlap. Necháme podkysnúť na 5 minút. Rozdelíme na 3 bochníky, ktoré vytiahneme do pizze. Potom natrieme rajčinovou pastou alebo kečupom. Pridáme šampiňóny, salámu alebo čokoľvek podľa Vašej chuti a fantázie.
A čo niečo z domácej kuchyne?
Na tradičný chlebík nedáme dopustiť. Opäť ak nemáte miesič cesta na chlieb a či lisy na cesto a nechcete do neho investovať nemusíte ale je to samozrejme o čo si náročnejšie. Najskôr si vo vode rozpustime droždie s cukrom a keď nám vznikne kvások pridáme aj zvyšok vody a po malých kúskoch pridávame aj múku tej 600G a vody celkovo 500ml droždie nám vychádza na 40g a ešte pridáme aj 1 čajovú lyžičku soli a pól lyžice cukru.. S lyžicou vytvoríme jednotnú hmotu. Prikryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Medzitým si dáme predhriať rúru a z cesta si vytvarujeme bochník chleba, dáme ho na plech vyložený papierom na pečenie aby sme ho nemuseli natierať a zoškrabávať pripáleniny. Pečieme v rúre 3O minút na 220 stupňov.
Dobrú chuť páni pekári!